FFlogo2Международен Фестивал на Туристическия Филм - България „На източния бряг на Европа“ се провежда ежегодно през пролетта в гр.Велико Търново. Организира се съвместно и паралелно с Международно изложение „Културен Туризъм“.

Преди всяко свое издание фестивалът приема туристически филмови продукции, произведени през последните 4 години, в 4 основни категории. Всеки продуцент, желаещ да участва в състезателната програма, преминава през процес на регистрация. След крайния срок за приемане на продукции (1 месец преди фестивалното начало), успешно регистрираните продукции преминават през първи етап на селекция. Тя се осъществява от 6-членен състав на журито, който определя годишните номинации – филмите, които продължават да се състезават за награди на самия фестивал. В специални фестивални прожекции номинираните филми се представят пред широката публика на фестивала и Велико Търново, със свободен достъп за зрители.  Представител на всеки номиниран филм е поканен да гостува на фестивала в дните на провеждането му.

Международният фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа“ всяка година разработва богата и разнообразна културна програма, която включва както описаната вече състезателна част с представяне на филмите на номинираните участници, така и съпътстващи културни събития и прожекции, свързани с тематиката на фестивала – културни, исторически и игрални филми. В съпътстващата си програма фестивалът предлага на посетителите и различни културни събития като изложби, концерти, презентации, кулинария, с цел презентиране на туристическа дестинация или продукт.

Жури в разширен състав определя победителите. Наградите се връчват на официална церемония по награждаване, на която присъстват официални лица, както и водещи специалисти от филмовата и туристическа индустрии. В чест на своите гости и участници, фестивалът организира тържествена вечеря с програма и забавления.

Още за Филмов фестивал